Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Aρχονταρίκι «ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ», Κυριακή 1 Iουνίου 2014

Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014, η αίθουσα δίπλα στο εξωκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ (βλ. χάρτη), θα λειτουργήσει ως Αρχονταρίκι (ελεύθερη συνάντηση και επικοινωνία) στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Κοινότητος Νέων «Ορθόδοξη Μαθητεία». Η αίθουσα, που απέχει περίπου 600 μέτρα από το σταθμό Κορωπίου του Μετρό, θα είναι ανοιχτή για τους νέους της Κοινότητος από τις 7 μ.μ. 

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Να είσαι δυνατός όταν ασθενείς του Αρχιμ. Βασιλείου Γοντικάκη

Μετά από αυτή την εμπειρία και την σχέση του με τα άρρητα μυστήρια, ο Κύριος επέτρεψε, «ίνα μη υπεραίρηται» ο Απόστολος Παύλος, να τον βρει κάποιος ανυπόφορος πειρασμός. «σκόλοψ τη σαρκί άγγελος σατάν».
Για αυτό το θέμα παρεκάλεσε τρείς φορές τον Κύριο να τον απαλλάξει από την δοκιμασία. Αλλά ο Κύριος του είπε: «αρκεί σοι η χάρις μου. Η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται». Και ο Παύλος, αντιλαμβανόμενος τον λόγο του Κυρίου, καταλήγει: ήδιστα ουν μάλλον καυχήσομαι εν ταις ασθενείες μου, ίνα επισκηνώση επ εμέ η δύναμις του Χριστού. «όταν γαρ ασθενώ, τότε δυνατός ειμί».
Αυτή είναι η εν Χριστώ ελευθερία. Το ευαγγέλιο της χαράς. Η καινή κτίσις, ο παράδεισος για όλους. Αυτή είναι η ανατροπή της πεπτωκυίας καταστάσεως και λογικής: να καυχάσαι για τα βάσανα και τις δοκιμασίες. Να είσαι δυνατός, όταν ασθενείς.
Έτσι, ο Παύλος, ως νέος Μωησής κατερχόμενος από το όρος της θείας αρπαγής, καταγράφει τον νέο νομο της Χάριτος, όχι πάνω σε πέτρινες πλάκες, αλλά πάνω στις πλάκες της ανθρώπνης καρδιάς.
Τα άρρητα ρήματα που άκουσε φανερώνονται με αυτή την θεία αλλοίωση και την άκρα ταπείνωση στη ζωή και στη διαγωγή του.

Ανάληψις Κυρίου – Ιωάννου Φουντούλη.

«Είπε δε ο Κύριος προς αυτούς: Λήψεσθε δύναμιν εξ ύψους, επελθόντος του αγίου Πνεύματος εφ’ υμάς και έσεσθαί μου μάρτυρες εν τε Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης. Εξήγαγε δε αυτούς έξω έως εις Βηθανίαν και επάρας τας χείρας αυτού, ευλόγησεν αυτούς. και εγένετο εν τω ευλογείν αυτόν αυτούς, διέστη απ’ αυτών και ανεφέρετο εις τον ουρανόν… Βλεπόντων αυτών επήρθη και νεφέλη υπέλαβεν αυτόν από των οφθαλμών αυτών. Και ως ατενίζοντες ήσαν εις τον ουρανόν, πορευομένου αυτού, και ιδού άνδρες δύο παρειστήκεισαν αυτοίς εν εσθήτι λευκή, οί και είπον: Άνδρες Γαλιλαίοι, τί εστήκατε εμβλέποντες εις τον ουρανόν; Ούτος ο Ιησούς, ο αναληφθείς αφ’ υμών εις τον ουρανόν, ούτως ελεύσεται πάλιν, ον τρόπον εθεάσασθε αυτόν πορευόμενον εις τον ουρανόν. Τότε υπέστρεψαν εις Ιερουσαλήμ – μετά χαράς μεγάλης – από όρους του καλουμένου Ελαιώνος. Και ήσαν διαπαντός εν τω ιερώ αινούντες και ευλογούντες τον Θεόν».
Με αυτές τις αδρές γραμμές, ο ιερός ευαγγελιστής Λουκάς περιγράφει στο τέλος του Ευαγγελίου του και στην αρχή των Πράξεων των Αποστόλων , την τελευταία εμφάνισι του αναστάντος Κυρίου στους μαθητάς Του.1 Όπως στα δύο αυτά βιβλία του ιερού Λουκά, έτσι η ανάλυψις του Κυρίου κατακλείει την ιστορία του επί γης βίου του Χριστού και ανοίγει την ιστορία των μαθητών – της Εκκλησίας. Είναι με άλλα λόγια ο συνδετικός κρίκος, η μετάβασις από την μία φάσι του σωτηριώδους έργου του Θεού στην άλλη. 

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Εθελοντική Δράση: Τοποθέτηση Τροφίμων σε Ράφια 23/05/2014

Αγαπητά μέλη της κοινότητας, σας γνωστοποιούμε ότι την Παρασκευή 23/05/2014 θα χρειαστούμε την βοήθειά σας για να συνεχιστεί η τοποθέτηση των διαφόρων ειδών τροφίμων στο Ι. Προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού στα Σπάτα, από τις 7:00  το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Η τοποθέτηση γίνεται στο υπόγειο του προσκυνήματος και η πρόσβαση γίνεται από το γκαράζ.
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα προς τοποθέτηση και θα χρειαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας και σας περιμένουμε και αυτήν την φορά !

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Μνήμη τοῦ νεοφανούς Ἱερομάρτυρος τῆς Ὀρθοδοξίας Ἰωάννου τῆς Σάντα Κρούζ 19/05

Γεννήθηκε τό 1937 στό χωριό Ἀποίκια τῆς νήσου Ἄνδρου καί λεγόταν Καρασταμάτης. Σέ ἡλικία 20 ἐτῶν πηγαίνει στήν Ἀμερική καί δημιουργεῖ οἰκογένεια.
Χειροτονεῖται ἱερέας καί γιά 10 χρόνια ἐργάζεται μέ ἱεραποστολικό ζῆλο στήν Ἀλάσκα καί ἀφοῦ διακόνησε τήν Ἐκκλησία σέ πολλούς Ναούς ἦρθε στήν Σάντα Κρούζ στόν Ναό τοῦ Προφήτη Ἠλία τό 1981 πού τόν τελειοποίησε καί τόν ἐγκαινίασε καί γίνεται κέντρο ὀρθόδοξης ὁμολογίας σέ ὅλη τήν περιοχή ὅπου οἱ ἄνθρωποι ἦταν ἀπομακρυσμένοι ἀπό τόν Θεό καί τήν Ἐκκλησία.
Ὁ πατήρ Ἰωάννης ἦταν ἁπλός στήν συμπεριφορά του, ἀγαποῦσε τούς ἐνορίτες του καί ἡ πόρτα τοῦ σπιτιοῦ τοῦ ἦταν πάντα ἀνοιχτή, καί τήν νύχτα ἀκόμη ὅποιος τόν ζητοῦσε ἔμπαινε μέσα καί πολλές φορές φώναζαν οἱ δικοί του γιατί φοβόντουσαν τούς κακοποιούς της νύχτας. Τά κηρύγματα τοῦ ἦταν πύρινα, ἀγαποῦσε τόν Θεό καί ἤθελε ὅλοι νά Τόν ἀγαπήσουν. Πήγαινε στά πάρκα καί μιλοῦσε μέ νέους ἀνθρώπους πού δέν γνώριζαν τίποτε γιά τόν Θεό ἤ ἦταν σέ ἄλλα δόγματα ἤ ἦταν Ἑβραῖοι.

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Κυριακή της Σαμαρείτιδος (Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

Ανθρωπε! Αν εξακολουθείς να πιστεύεις πως η σω­ματική τροφή και το ποτό είναι ικανά να θρέψουν και να ξεδιψάσουν την ψυχή σου, θα βρεθείς στο επίπεδο όπου βρίσκονται τα οικόσιτα ζώα και τα άγρια κτήνη. Αν κατόρθωσες να ξεπεράσεις το επίπεδο αυτό κι ελπί­ζεις πως η ψυχή σου μπορεί να τραφεί και ν' αναζωο­γονηθεί από την ανθρώπινη σοφία και το εγκόσμιο κάλ­λος, τότε θα βρεθείς στο επίπεδο εκείνων που έχουν απο­κτήσει ημι-εμπειρία, ημι-ανάπτυξη. Η πρώτη σκέψη είναι ανόητη, η δεύτερη (η ελπίδα) είναι στείρα. Στο δεύτερο αυτό επίπεδο ακούς τα βογγητά και τις κραυ­γές του διψασμένου κόσμου και νομίζεις πως είναι τρα­γούδια κι ευωχίες, μια προσπάθεια να ξεδιψάσει κανείς με τη δίψα των άλλων. Αν ξεπέρασες το επίπεδο αυτό κι ένιωσες μια ανέκφραστη δίψα, που καμιά πηγή στον κόσμο δε θα μπορούσε να τη σβήσει - που δε θα μπο­ρούσε ούτε κι ολόκληρος ωκεανός να τη σβήσει - τότε έχεις αποκτήσει πραγματική εμπειρία, είσαι άνθρωπος αληθινός. Μόνο όταν βρεθείς στο επίπεδο αυτό της ακό­ρεστης πνευματικής δίψας, της δίψας εκείνης που ένιω­σε κι ο Δαβίδ, θα κατανοήσεις με πληρότητα το σημε­ρινό ευαγγέλιο.

Αρχονταρίκι "Ορθόδοξης Μαθητείας" 18.5.2014

Aρχονταρίκι «ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Την Κυριακή 18 Μαΐου 2014, η αίθουσα δίπλα στο εξωκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ (βλ. χάρτη), θα λειτουργήσει ως Αρχονταρίκι (ελεύθερη συνάντηση και επικοινωνία) στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Κοινότητος Νέων «Ορθόδοξη Μαθητεία». Η αίθουσα, που απέχει περίπου 600 μέτρα από το σταθμό Κορωπίου του Μετρό, θα είναι ανοιχτή για τους νέους της Κοινότητος από τις 7 μ.μ. 

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου, Κήρυγμα Κυριακής Παραλύτου

Τί φοβερός που είναι ο κόσμος που ζούμε! Όπου στρέψεις το βλέμμα σου, αντικρύζεις πόνο, αδικία, κακότητα, ένταση, αμαρτία, βία, πολέμους, δυστυχία. Γιατί άραγε; Και γιατί όλα αυτά να συνυπάρχουν με φυσική ομορφιά, με απαράμιλλη καλωσύνη, με ανθρώπινο μεγαλείο; Γιατί να εναλλάσεται το καλό με το κακό; Γιατί να διαπλέκεται η δυστυχία με την ευτυχία; Ο κόσμος χωρίς Θεό όμως δεν αντέχεται. Κάθε σκέψη απουσίας Του προξενεί βαθειά απογοήτευση. Αντίθετα, η διαπίστωση της παρουσίας του Θεού γεννά ελπίδα, δίνει φως, προσφέρει κατεύθυνση. Το Ευαγγέλιο παρουσιάζει τον Θεό ζώντα, ενεργούντα, παρεμβαίνοντα στην ιστορία. Το διαβάζουμε για να φωτιστούμε και να παρηγορηθούμε. Τόσα και τόσα περιστατικά φανερώνουν την παρουσία του Θεού! Τα θαύματα πιστοποιούν τη δύναμη και την αγάπη Του. Η ειλικρίνεια με την οποία είναι γραμμένο πείθει για την αυθεντικότητα των λεγομένων Του. Το διαβάζεις και αναφωνείς: «μεθ΄ημών ο Θεός. Γνώτε έθνη και ηττάσθε ότι μεθ΄ημών ο Θεός». Ο Θεός είναι μαζί μας. Αυτή η πεποίθηση αποτελεί την πηγή της δύναμής μας. Το ανοίγουμε επειδή πιστεύουμε, με την ελπίδα και να φωτισθούμε.

Σύναξη Νέων 14.5.2014

Tην ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 στις 8:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύναξη νέων στο Ι. Μετόχι της Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου του Αγ. Όρους, στον Κουβαρά Αττικής (βλ.χάρτη). Στη σύναξη θα μιλήσει ο ιερομόναχος π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με θέμα : 

"Ο μυστικός γέροντας Αιμιλιανός"

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τον αγιορείτικο μοναχισμό. Η σύναξη απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-35 ετών.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Νεανικῆ Σύναξη στα Γλυκά Νερά 10/05

Ἱερά Μητρόπολη Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς
Ἱερός Ναός Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος, Γλυκά Νερά
Κοινότητα Νέων «Ὀρθόδοξη Μαθητεία»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νεανικῆς Σύναξης


                                     Ποιό εἶναι τό «βιβλίο τῆς ζωῆς»;
                                     Ἡ μέριμνα ἡ δική μας καί τοῦ Θεοῦ
                                     Τό μυστικό τοῦ Παύλου γιά νά εἴμαστε πάντοτε ἄνθρωποι χαρᾶς!

Ἀγαπητοί,
Χριστός Ἀνέστη!

Σᾶς περιμένουμε τό Σάββατο 10 Μαΐου 2014, ὥρα 18.30 μ.μ., γιά νά βροῦμε τίς ἀπαντήσεις μέσα ἀπό   τήν Ἁγία Γραφή, στόν Κύκλο νέων (περίπου 18-35 ἐτῶν) πού θά λάβει χώρα στό Πνευματικό κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ μας (ἡ αἴθουσα κάτω ἀπό τόν Ναό, βλ. χάρτη).

[Ἱστοσελίδα Νεανικῆς Ἐστίας του Ἱ.Ν. Μεταμορφώσεως: http://www.xmo-gn.com/ ]

Εἶστε εὐπρόσδεκτοι!
Θά προηγηθεῖ ἡ ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ στίς 17:30, ὅπου ἐπίσης καλεῖστε νά συμμετάσχετε!

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ "Ομιλία εις την Κυριακήν των Μυροφόρων"

 Η ανάστασις του Κυρίου είναι ανανέωσης της ανθρωπινής φύσεως. Και για τον πρώτο Αδάμ, πού λόγω της αμαρτίας καταπόθηκε από τον θάνατο και δια του θανάτου επέστρεψε στην γη, από οπού πλάσθηκε, είναι αναζώωσις και ανάπλασης και επάνοδος προς την αθάνατη ζωή. Εκείνον λοιπόν στην αρχή κανένας άνθρωπος δεν τον είδε να πλάθεται και να παίρνει ζωή (αφού κανένας άνθρωπος δεν υπήρχε ακόμη εκείνη την ώρα). Όταν όμως έλαβε την πνοή της ζωής με το θείο εμφύσημα, πρώτη από όλους τους άλλους τον είδε μια γυναίκα (διότι ή Εύα στάθηκε ό πρώτος άνθρωπος μετά από εκείνον). Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν και τον δεύτερο Αδάμ, δηλαδή τον Κύριο, όταν ανίστατο από τους νεκρούς, κανένας άνθρωπος δεν τον είδε (αφού κανείς δικός του δεν παρευρισκόταν εκεί και οι στρατιώτες πού φύλαγαν το μνήμα, ταραγμένοι από τον φόβο, είχαν γίνει ώσει νεκροί). Μετά την ανάσταση όμως, πρώτη από όλους τους άλλους τον είδε μία γυναίκα, όπως ακούσαμε να μας ευαγγελίζεται σήμερα ό Μάρκος. Διότι λέγει: αναστάς ο Ιησούς πρωί πρώτη Σαββάτου εφάνη πρώτον Μαρία τη Μαγδαληνή.

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Νεανικῆ Σύναξη 3 Μαΐου 2014 στα Γλυκά Νερά

Ἱερά Μητρόπολη Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς
Ἱερός Ναός Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος, Γλυκά Νερά
Κοινότητα Νέων «Ὀρθόδοξη Μαθητεία»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νεανικῆς Σύναξης

Ἀγαπητοί,
Χριστός Ἀνέστη!

«...Σοῦ εὔχομαι νὰ “σκιρτᾶς” ἀπὸ χαρά, κοιτάζοντας πίσω σου τὸ χάος ἀπὸ τὸ ὁποῖο σὲ πέρασε ὁ Ἀναστὰς Κύριος, “ὁ μόνος εὐλογητὸς τῶν Πατέρων”...» (π. Πορφύριος)

Πρῶτα ὁ Θεός, τό Σάββατο 3 Μαΐου 2014, στίς 18:30, θά γίνει σύναξη νέων (περίπου 18-35 ἐτῶν) στό Πνευματικό κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ μας (ἡ αἴθουσα κάτω ἀπό τόν Ναό). Θά διαβάσουμε κάποια κείμενα τοῦ Ὁσίου Γέροντος Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου σχετικά μέ τήν Ἀνάσταση καί θά ἀκολουθήσει ἐλεύθερη συζήτηση.

Εἶστε εὐπρόσδεκτοι!
Θά προηγηθεῖ ἡ ἀκολουθία τοῦ Ἑσπερινοῦ στίς 17:30, ὅπου ἐπίσης καλεῖστε νά συμμετάσχετε!

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Εθελοντική Δράση: Τοποθέτηση Τροφίμων σε Ράφια 02/05/2014

Αγαπητά μέλη της κοινότητας, σας γνωστοποιούμε ότι την Παρασκευή 2/05/2014 θα χρειαστούμε την βοήθειά σας για να συνεχιστεί η τοποθέτηση των διαφόρων ειδών τροφίμων στο Ι. Προσκύνημα της Αναστάσεως του Χριστού στα Σπάτα, από τις 7:00  το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Η τοποθέτηση γίνεται στο υπόγειο του προσκυνήματος και η πρόσβαση γίνεται από το γκαράζ.
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα προς τοποθέτηση και θα χρειαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας και σας περιμένουμε και αυτήν την φορά !